Välj inredningsstil

som passar dig

Vad är en inredningsstil?

Det finns många olika stilar, livsval och filosofier som påverkar hur vi inreder våra hem. Här går vi igenom några av de mest populära. 

Funkis

Funkis är ofta mycket populär bland svenska inredningsfantaster. Funkis kommer från arkitektstilen funktionalism som dök upp på 20-talet och 30-talet. Men funkis används oftast som ett övergripande begrepp för hela den moderna stilen som hängde kvar ända fram till 70-talet. Funkis känns igenom genom raka linjer, praktisk, enkel men stilfull design utan krusiduller.

Funkis-arkitekten Uno Åhrén beskriv funkis som ”Den är bäst när man inte alls tar notis om den.” Och det är oftast så funkis upplevs. Men den var mer än bara en arkitektstil. Den influerade även möbler, inredning och mycket mer. Nu skulle soffor vara enkla, men också sköna att sitta i. Många kända skandinaviska formgivare kan klassas som funkis.

Bohemisk

Bohemisk kan beskrivas på många olika sätt, men den enklaste förklaring är ”konstnärslya”. Bohemisk kännetecknas av blandning av material och mönster, konst och nytta. Bohemisk är en väldigt bred inredningsstil och det gör att den ofta blandas med andra stilar. Många som gillar bohemisk stil blandar den med exempelvis element från minimalism eller maximalism.

Minimalism

Minimalism är influerad av funkis i den mening att den tittar på funktionen av hemmet. Men minimalism tar det hela mycket längre, enligt vissa till och med extremt långt. Minimalism i sin grund handlar om att hem innehåller för mycket saker och att vi skulle må bättre av att äga så få saker som möjligt. Du ska bara ha det du verkligen behöver i ditt hem. Många tolkar därför minimalism som att inredningen också ska vara sparsam. Ofta mycket vita toner, och så få objekt i rummet som möjligt. De möbler och saker man har ska vara så noga utvalda som möjligt. Det finns till och med minimalister som väljer bort vanliga möbler som soffa, skrivbord eller säng, och menar att de kan skapa andra lösningar. Men de flesta minimalister väljer att hemmet ska vara enkelt, vitt och med så lite saker, ”röra”, som möjligt.

Maximalism

På andra sidan av minimalism finns maximalism. Denna stil bygger på att fylla ditt hem med möbler, färger, mönster och annat som gör dig glad. Det är inte helt ovanligt att maximalister också är samlare av något slag och vill visa upp sina samlingar. Men även de som älskar exempelvis bibliotektstilen kan klassas som denna stil.

inredning
inredning3