Så inreder du snyggt utan att bli pank

Det finns flera skäl till att inreda ett hem. Kanske du ska byta bostad eller renovera, eller börjar du helt enkelt bli trött på din nuvarande inredning? Att fräscha upp hemmet är bra för både humöret och hälsan och ger en liten välkommen vitamininjektion till vardagslivet. Genom att göra smarta val kan du inreda hur snyggt som helst utan att det behöver kosta skjortan.

Ett av de enklaste men också billigaste sätten att ändra atmosfär i hemmet på är att se över vad som hänger på väggarna. Byt ut eller flytta på bilder och tavlor för att snabbt få en helt annan känsla i bostaden. Det finns massor av billiga poster online som kan göra enorm skillnad, och hur du väljer motiv påverkar hemmet på flera sätt. Exempel på hur du kan tänka vid val av posters är

  • Färgskala – välj ett flertal motiv som följer en viss kulör istället för att måla om väggarna
  • Storlek – du behöver inte köpa nya möbler för att få en viss stil på inredningen. Fixa en ombonad look med flera småtavlor eller en minimalistisk stil med ett fåtal stora posters.
  • Teman – finn inspiration med teman från platser du vill besöka eller motiverande texttavlor
  • Ramar – ge hemmet en känsla av lyx och flärd med guld eller välj svarta metallramar för en trendig och modern stil.
  • Shoppa second hand och satsa på trendig vintage

Under de senaste åren har det talats allt mer om miljö och hållbarhet och det är därför ingen slump att just inhandlandet av begagnade prylar har skjutit i höjden. Till skillnad från förr handlar det dock inte längre om att skapa bohemiska hippie-lyor utan snarare om att skaffa en trendig vintage stil eller en lite gammaldags herrgårdskänsla. Förutom regelrätta second hand butiker och loppmarknader har det blivit enormt populärt att köpa och sälja möbler och dekorationsföremål från kända formgivare och i specifika stilar online. Genom att hålla ett öga på vad som är till salu på nätet kan du fynda varor du kanske aldrig hade trott att du skulle ha råd med.

Gör om det du redan har

Är du duktig på att måla, sy eller sticka? I så fall kan du göra om inredningen hemma på flera sätt utan att lägga en massa pengar. Om du till exempel fått en spricka i dörren eller väggen kan du rädda situationen genom att måla ett passande motiv som en klättrande blomma eller en sagofigur i barnrummet. En reva i soffan kan räddas genom att du virkar en vacker blomma som du syr på, och genom att måla om ramarna på dina bilder kan du sätta en ny färgton i rummet. En blomsterkruka som ser sliten ut kan kläs i vacker makramé och genast bli som ny.

Det roliga med DIY-projekt är att du skapar en unik och personlig stil i ditt hem, och genom att komplettera med posters som går i samma motiv skapar du perfekt harmoni. Dessutom är det roligt att pyssla och är något som precis alla kan göra.