Se över elavtalet och gör miljövänliga val

The,Glowing,Electric,Bulb,Lamp,In,A,Row,Of,Lamps.
För vissa kan det kännas bekvämt att inte bry sig om vilken elleverantör de har, utan att tänka ”el som el”. Men så bör man inte tänka – leverantörerna skiljer sig åt vad gäller så väl priset som i hur miljövänliga de är, så se därför över ditt elavtal och kontrollera vilka leverantörer som är de mest miljövänliga. Även andra tips finns att tillgå för att sänka energianvändningen och därmed såväl elräkningen som klimatpåverkan.

All el är inte likadan, utan olika leverantörer använder sig av olika energikällor som påverkar naturen olika mycket. Därför är det viktigt att kolla upp att leverantören har Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval – Telge Energi är ett bra exempel på en sådan leverantör. Dessutom kan leverantörerna skilja sig mycket i pris, och det går att spara tusentals kronor om åretThe,Glowing,Electric,Bulb,Lamp,In,A,Row,Of,Lamps. beroende på vilken leverantör som du väljer att använda.

Andra saker du kan göra för att bli mer miljövänlig med elanvändningen

  • Välj rätt sorts lampor till belysningen i hemmet – glödlampor drar exempelvis mer än tio gånger mer el än den miljövänligare LED-lampan.
  • Släck lamporna när ingen befinner sig i samma rum som dem och fortfarande behöver belysning, även om du bara lämnar rummet tillfälligt. Detta kanske låter självklart, men det finns myter om att det skulle gå att spara el på att hålla lamporna tända jämfört med att släcka och tända dem igen när du går ut och tillbaka in igen, vilka alltså inte stämmer överens med verkligheten.
  • Använd en vattenkokare istället för att placera en gryta med kallt vatten på spisen. Inte nog med att detta sparar på elförbrukningen, utan det går också snabbare att göra så – det finns alltså ingen anledning att inte göra detta.
  • Klä dig så att du bättre behåller värmen istället för att vrida upp värmen i hemmet – att ta på dig exempelvis en skön kofta eller stickad tröja och låta kroppsvärmen värma upp dig är helt gratis.
  • Satsa på att skaffa en rörelsedetektor som sköter utebelysningen, eller tänd belysningen manuellt vid behöv – att konstant ha på belysning vid uppfarten när ingen är på väg in eller ut är ju helt onödigt och hjälper inte någon.