Bygg en egen pool i sommar

Har du drömt om en egen pool på tomten? Det går faktiskt att bygga en om du verkligen vill. Att bygga en egen pool är ett jättebra sätt att dels skaffa lite egen vardagslyx, dels investera i boendet så värdet ökar inför eventuell framtida försäljning.

Att bygga en pool är ett ganska stort och kostsamt projekt oavsett vilken typ av pool du väljer. Vid alla poolbyggen är det viktigt att vara noggrann och systematisk och leja in arbetskraft till de moment man inte klarar av själv.

Börja med att gå igenom följande punkter:

  • Byggregler och säkerhet
  • Storlek och typ
  • Schaktning och dränering
  • Poolhus eller däck

Byggregler och andra tips hittar du på Boverkets hemsida. Utformningen av din pool påverkar om du behöver söka bygglov eller inte. Kontrollera med din kommun vad som gäller innan du sätter igång.

Olika typer av pool

Det finns många olika sorters pooler att välja på. En del placeras ovan mark, andra ska grävas ner. Det kan bli ganska stora skillnader på priset beroende på vad du väljer och kanske också vad som passar bäst på just din tomt. Oavsett om poolen ska vara nedgrävd eller stå ovan mark måste du räkna med en del markarbeten för att få ett stabilt och väldränerat underlag. När du bestämd dig för att bygga egen swimming pool är det bra att börja med att ta reda på markförhållandena på plats.

Omfattande grävarbete

När det gäller schaktning så är det kanske största osäkerheten eftersom man inte på förhand vet vad som finns en bit ner i marken. För en nergrävd pool behöver det grävas djupt och på en yta som är större än den blivande poolen. Det kan finnas berg som måste sprängas bort och schaktmassor måste tas om hand. Det här är ett moment där många väljer att ta hjälp av proffs för att vara på säkra sidan. När grävningen är klar ska det fyllas på med bärlager av lagom tjocklek innan poolen kan ta form på riktigt. Har du en nedgrävd pool är det härligt med ett rejält pooldäck eller varför inte komplettera med ett attefallshus som poolhus med plats för både maskineri och umgänge eller kanske en bastu.