Därför ska du tänka på eluttagen vid renovering

När du renoverar hemma och ska byta ut eluttagen finns det några bra tips för att få ett bra slutresultat. Rätt eluttag kan lyfta ett helt rum. Därför spelar design och placering en viktig roll.

Det är en hel del att tänka på i samband med en renovering hemma. Planering är grundbulten i ett lyckat renoveringsprojekt. Det många glömmer att både tänka på och planera för är eluttag och strömbrytare. När du ska renova uttag ska du tänka bland annat på placeringen. Rätt eluttag i en stil som matchar det övriga inredningen bidrar till att göra hemmet både funktionellt och snyggt i många år framöver.

Rätt eluttag bidrar till känslan i hemmet

Det finns massor med olika strömbrytare i olika stilar att välja mellan. Därför ska du ha en tydlig bild av din stil och matcha strömbrytarna med den. Det kommer lyfta hela hemmet. Rätt val av strömbrytare kan exempelvis bidra till att återskapa känslan i ett sekelskiftes hus eller i en väldigt gammal lägenhet där historian ska bevaras. Vill du ha en skandinavisk stil passar klassiska och stilrena uttag bra.

Tips för renovering av eluttag:

  • Välj rätt typ av eluttag.
  • Placeringen är viktig.
  • Välj design och färg på eluttaget.
  • Ta hjälp av en elektriker om strömmen måste dras om.

Välj eluttag i rätt design

Vilken design och formspråk som du ska välja på eluttagen beror på flera saker. Det är främst ditt tycke och smak som avgör vilka uttag som du ska välja. Du kan även använda eluttag för att skapa exempelvis kontraster i inredningen. Det finns även olika typer av uttag utöver färg och form. Det finns eluttag som är en kombination av uttag och usb-station. Ett sådant uttag kan vara lämpligt att ha i exempelvis köket eller kontoret.

Placering spelar en avgörande roll

Placeringen av eluttag spelar en enormt stor roll. På vissa ställen i hemmet kan en låg placering vara att föredra medan det på andra ställen är bättre om det sitter högre upp. Om du ska göra en mer omfattande renovering av eluttagen och flytta något uttag är det viktigt att du tar hjälp av en elektriker som vet hur strömmen ska dras. Det finns restriktioner för hur en privatperson får hantera el i hemmet. Exempelvis i badrummet är det noga med hur elen dras.